Ruminative and dampening responses to positive affect in bipolar disorder and major depressive disorder – Hanssen, I., Regeer, E. J., Schut, D., & Boelen, P. A. (2018)

Samenvatting
In het beloop van de bipolaire stoornis speelt onder anderen emotieregulatie een belangrijke rol. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de manier waarop personen met een bipolaire stoornis positieve emoties reguleren. Het doel van dit onderzoek was om te onderzoeken of er verschillen zijn in positieve emotieregulatie tussen personen met een bipolaire en depressieve stoornis. In totaal deden 298 personen mee aan dit onderzoek, waarvan 123 personen met een bipolaire stoornis en 175 personen met een depressieve stoornis. De belangrijkste bevindingen laten zien dat personen met een bipolaire stoornis meer piekeren over positieve emoties, terwijl de personen met een depressieve stoornis de positieve emoties meer onderdrukken. De resultaten van dit onderzoek benadrukken dat personen met een bipolaire en depressieve stoornis op een andere manier met positieve emoties omgaan, en dat dit in het behandeltraject meegenomen dient te worden.

Het gehele artikel kunt u lezen door op deze link te klikken.

Study protocol of a multicenter randomized controlled trial of Mindfulness-based Cognitive Therapy and Treatment as Usual in Bipolar Disorder – Hanssen, I., Huijbers, M., Lochmann van Bennekom, M., Regeer, E., Stevens, A., Evers, S., Wensing, M., Kupka, R., & Speckens, A. (2019).

Samenvatting
In dit protocol artikel kunt u uitgebreid inzien hoe het BALANS-onderzoek is opgezet.

Het gehele artikel kunt u lezen door op deze link te klikken.